Tolkendiensten
Geografie
Albanië ligt in Zuidoost Europa, op het Balkanschiereiland. Buurlanden zijn Montenegro, Kosovo (hoewel de erkenning van de onafhankelijkheid door Servië omstreden is), Noord-Macedonië en Griekenland. Het land heeft een oppervlakte van 28.748 km².
Ongeveer 70% van Albanië is bergachtig. De hoogste berg van Albanië, Golem Korab, heeft een hoogte van zo’n 2.753 meter boven zeeniveau.
Hoofdstad
De hoofdstad (en grootste stad) van Albanië is Tirana. Tirana ligt aan het centrale deel van het land, aan de rivieren Tiranë en de Lanë. Dit ligt zo’n veertig kilometer oostelijk van de havenstad Durrës. De hele agglomeratie Tirana telde in 2021 ruim 900.000 inwoners.
Feiten over Tirana
- Tirana staat bekend om haar kleurrijke gebouwen. Dit komt voort uit 2000, toen voormalig burgemeester Edi Rama een initiatief (‘Tirana Renaissance’) had om de stad op te fleuren. Grauwe gebouwen werden vervangen door levendige, geschilderde gebouwen.
- In Tirana vind je een contrast tussen nieuwe en oude gebouwen. Naast de kleurrijke gebouwen vind je moderne wolkenkrabbers, maar ook communistische betonnen flats.
- De bevolking van Tirana staat bekend als gastvrij en vriendelijk.
- Tirana heeft een levendige kunst- en cultuurscene. Kunstgalerijen, openbare kunstinstallaties en straatkunst versieren het straatbeeld.
- Naast de stedelijke ontwikkeling in Tirana zijn er ook verschillende groene oases. Een voorbeeld is het Grand Park, maar bijvoorbeeld ook het Skanderbegplein.
Klimaat
Het klimaat in Albanië is niet overal hetzelfde. Aan de kust is het mediterraans, met hete, droge zomers en milde, natte winters. In het binnenland is het meer continentaal, met strenge winters en warme zomers.
Hoeveel neerslag er valt, varieert ook. In sommige gebieden regent het meer, wat leidt tot verschillen in vegetatie en landbouw.
Taal
De enige officiële taal van Albanië is het Albanees. Net zoals Armeens en Grieks is de taal onderdeel van de Indo-Europese taalfamilie.
Albanees heeft verschillende dialecten. In het noorden wordt voornamelijk het Gegisch dialect (1.8 miljoen sprekers) gesproken, en in het zuiden het Toskisch dialect (2.9 miljoen sprekers). De dialecten verschillen van elkaar, maar er is wel een goede wederzijdse verstaanbaarheid. Zo gebruiken ze in het Gegisch de ‘g’ in plaats van ‘zh’, terwijl ze in het Toskisch vaak ‘zh’ uitspreken als ‘j’.
Religie
Er zijn twee religies dominant in Albanië: de islam en het christendom. De islam is met 56% de grootste religie in Albanië. Het rooms-katholieke geloof zit voornamelijk in het noorden en in het centrum van het land. De orthodoxe kerk heeft vooral volgelingen in Zuid-Albanië.
Albanië staat bekend om tolerantie voor verschillende geloven. Dat is niet altijd zo geweest, want tijdens de communistische periode (1944-1985) werd religie sterk onderdrukt. Hierna werd de religieuze tolerantie hersteld.
Bestuur
Albanië is sinds 1991 (na de val van het communisme) een parlementaire republiek. Er is een grondwet, waarin de rol van het parlement, de president en de regering op papier staat. Het parlement wordt eens in de vier jaar gekozen, de president eens in de vijf jaar. De president heeft in Albanië een meer ceremoniële functie. Degene die dagelijks de overheid bestuurt, is de premier. En die wordt weer benoemd door de president.
Muziek
Albanese volksmuziek is een belangrijk onderdeel van de nationale identiteit. Volksmuziek kan echter wel verschillen per gebied, in het noorden van Albanië leven de Gegen en in het zuiden de Tosken. Vaak is de boodschap wel hetzelfde en gaat het vooral over de nationale trots en het verenigen van een etnisch Albanië.
Bekende internationale artiesten van Albanese afkomst zijn Dua Lipa, Rita Ora, Ava Max, Bleona Qereti, Era Istrefi en Bebe Rexha.
Veiligheid
Over het algemeen is Albanië veilig. Wel is het verstandig om niet in de buurt van manifestaties te zijn. Meer informatie over veiligheid vindt u op de website van de overheid.
Tolk Albanees nodig?
Tolk aanvragenMeer over Albanië
Tolk Albanees nodig?
-
Hoe werkt de tolkentelefoon?
Bel met 078 – 483 493 en kies optie 1 in het keuzemenu. Na het doorgeven van de taal en verwachte gespreksduur wordt u door één van onze medewerkers doorverbonden met een beschikbare tolk.
of:
Log in op uw tasnet-account en selecteer bij het soort tolkdienst: Nu telefonisch (adhoc). Vul de gevraagde gegevens in en kies aanvraag indienen. U krijgt via tasnet een telefoonnummer aangeboden dat gekoppeld staat aan uw ad hoc aanvraag. Let op: Dit is een Nederlands telefoonnummer, voor internationaal bellen kunnen er eventueel kosten in rekening worden gebracht door uw provider. Heeft u nog geen tasnet of wilt u meer informatie, stuur een e-mail naar customerservice@globaltalk.nl.
-
Wat is het verschil tussen een tolk en een vertaler?
Een tolk is iemand die luistert naar een spreker en de boodschap mondeling vertaalt voor degene die de oorspronkelijke taal niet (goed) begrijpt.
Een vertaler is iemand die een geschreven tekst schriftelijk overbrengt naar een andere taal. -
Hoe werkt het aanvragen van een telefonische tolkdienst?
Bel met 078 483 493 en kies optie 2 in het keuzemenu. Eén van onze medewerkers zal u verder helpen met het inplannen van uw tolkdienst.
of:
Log in op uw tasnet account en selecteer bij het soort tolkdienst Telefonische tolkdienst (reservering). Vul de gevraagde gegevens in en kies aanvraag indienen. Heeft u nog geen tasnet of wilt u meer informatie, stuur een mailtje naar info@globaltalk.nl.
Na elke reservering ontvangt u een referentienummer. Voor alle reserveringen geldt dat u deze maximaal 60 minuten voor aanvang van het gesprek kan aanvragen. U ontvangt van ons een aanvraagbevestiging per mail. Wanneer de aanvraag is bevestigd door een tolk krijgt u een bevestigingsmail. Heeft u geen bevestigingsmail, dan is de dienst nog niet gepland!
Bij aanvragen op korte termijn en in veel voorkomende talen adviseren wij om ad hoc in te bellen.
-
In welke talen kan ik een tolk reserveren?
Wij hebben tolken in ruim 200 talen. Kijk hier voor een overzicht.
-
Staat uw vraag er niet bij?
Neem contact met ons op via het contactformulier.