Het belang van tolken in het onderwijs

Taalbarrières doorbreken voor inclusie en begrip

Het belang van tolken in het onderwijs

In het Vlaamse onderwijs komen leerkrachten en leerlingen steeds vaker in aanraking met taalbarrières. Voor scholen met een diverse leerlingenpopulatie is het inzetten van professionele tolken niet alleen nuttig, maar ook noodzakelijk. Het zorgt voor betere communicatie tussen school, ouders en leerlingen en draagt bij aan een inclusieve leeromgeving waar iedereen zich gehoord voelt.

Waarom een tolk inzetten binnen het onderwijs essentieel is

Communicatie is de basis van goed onderwijs. Voor leerlingen die thuis een andere taal spreken, kan het moeilijk zijn om volledig mee te doen in de les. Ook ouders kunnen zich buitengesloten voelen als ze de taal niet machtig zijn. Dit kan leiden tot misverstanden en uiteindelijk een negatief effect op de schoolprestaties en de ontwikkeling van het kind. Een professionele tolk in het onderwijs zorgt ervoor dat de communicatie soepel verloopt, zowel tijdens oudergesprekken als bij belangrijke momenten zoals inschrijvingen of ouderavonden.

Daarnaast kan een tolk culturele nuances overbrengen. Soms draait het om wat er wordt gezegd én hoe het wordt begrepen. Taal en cultuur zijn nauw verweven.  Een ervaren tolk begrijpt beide aspecten. Dit zorgt ervoor dat belangrijke boodschappen niet verloren gaan in vertaling. Dat draagt bij aan een betere samenwerking tussen ouders en school. Global Talk biedt ervaren tolken die gespecialiseerd zijn in verschillende onderwijssituaties. Met ruim 2000 tolken die meer dan 200 talen spreken, zijn we in staat om iedere communicatieve uitdaging in het onderwijs aan te gaan.

Stefan Verbist (Manager Global Talk België)”Een professionele tolk brengt meer begrip, niet alleen door taal, maar ook door cultuur te overbruggen.”

 

Een inclusieve en efficiënte leeromgeving

Het inzetten van tolken in het onderwijs is een kwestie van taal en inclusie. Scholen willen dat alle leerlingen, ongeacht hun achtergrond, de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Door een tolk in te schakelen tijdens gesprekken met ouders die het Nederlands niet beheersen, zorgt de school voor een open en transparante communicatie. Dit voorkomt misverstanden en versterkt de band tussen school en thuis

Bij Global Talk hebben we jarenlange ervaring in het ondersteunen van scholen in Vlaanderen en daarbuiten. Onze tolken zijn zowel taal- als cultuurexperts. Hierdoor zorgen zij voor een vlekkeloze communicatie, ongeacht de culturele achtergrond van de betrokkenen.

Wilt u weten hoe wij uw school kunnen ondersteunen? Neem dan contact op met Stefan Verbist (Manager Global Talk België) voor meer informatie en advies op maat​.